Nova planta fotovoltaica a la CAR de MATARÓ

La Cuina d’Alt Rendiment (CAR) de Serhs Food a Mataró segueix apostant per la sostenibilitat, és per això que es continua posicionant com a referent en el camp de la restauració col·lectiva i ha dedicat recursos per a una nova planta fotovoltaica de consum propi. En el període d’estiu es van realitzar obres per instal·lar 435 plaques solars amb una capacitat de 200 kWp, generant uns 250.000 kWh anuals, amb un percentatge força significatiu del total necessari per a la producció energètica del CAR i les oficines, i que alhora servirà per evitar la transmissió de 61 tones de Co2 per any.

L’empresa encarregada de realitzar les obres ha estat Solar Tradex, ubicada al Tecnocampus de Mataró. Aquesta empresa ha desenvolupat un treball impol·lut segons el que s’ha acordat, i ha complert amb les dates establertes. En detalls més tècnics sobre la nova planta fotovoltaica, els mòduls solars monocristal·lins compten amb una eficiència de molt bona qualitat, sent capaços de produir una potència límit de 460 Wp. La infraestructura de la planta fotovoltaica compta amb inversors solars, una estructura d’alumini autoportant amb 10% inclinació, un equip de seguiment per mitjà d’una aplicació que té com a objectiu controlar els principals indicadors solars, a més d’un TV on es podran visualitzar les dades monitoritzades des de l’app i que es transmetran a la recepció de la CAR. Addicionalment, la planta compta amb una estació meteorològica, entre molts altres elements que en garanteixen l’efectivitat.

 

 

Es pretén liquidar la despesa adquirida amb aquesta nova inversió en un període de 3 anys. La planta fotovoltaica compta amb una vida útil de 30 anys, per la qual cosa serà un estalvi força significatiu en emissió de CO2 en el transcurs del temps. Tota la instal·lació de la CAR ha estat dissenyada i estructurada seguint els criteris regits per aconseguir minimitzar l’impacte mediambiental i de consums energètics, per la qual cosa aquesta nova planta fotovoltaica és l’aposta per continuar implementant i reforçant aquestes mesures. Dins les disposicions en infraestructura que s’han fet des de la Cuina d’Alt Rendiment per minimitzar aquests impactes hi ha els següents:

  • Depuradora pròpia física química amb decantador de fangs
  • Caldera de vapor amb dipòsit recuperador de condensats
  • Llums led
  • Autoclau amb torre de refrigeració
  • Instal·lació frigorífica amb aigua glicolada
  • Compactació del cartró
  • Neteja amb centrals de neteja a baixa pressió
  • Equipaments de fred altament eficients
  • Màxim aprofitament del menjar (no foodwaste)
  • Projecte d´Ecodisseny d´envasos per menjar ràpid. Menció especial al Catalonia Ecodesign Award 2017

 

Amb aquesta nova planta fotovoltaica, la CAR es posiciona com a pionera dins del sector de restauració en l’elaboració de plats cuinats, sent l’opció més sostenible en comparació amb una cuina tradicional amb una base de 8 indicadors ambientals analitzats per la consultora INÈDIT, que compta amb gran reconeixement dins del sector. Aquests 8 indicadors ambientals són: consum d’energia, petjada de carboni, distribució logística, proveïdors locals, packaging circular, reducció del malbaratament alimentari, residus i productes de neteja.

Pel que fa a electricitat, l’energia que es consumeix a la CAR és d’origen renovable en la seva totalitat, i comparativament té una despesa de 2,15 kWh/kg menjar, sent 3,85 vegades menys del que pot fer servir un restaurant per cada kg de menjar (8,30 kWh/kg) o un 25% més petit d’una cuina escolar (2,88 kWh/kg). Amb aquesta nova planta fotovoltaica l’energia produïda serà de proximitat, verda i km0, suposant una sinergia més gran amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) adoptats per les Nacions Unides i aplicats a la política de SERHS Food.

 

Comments are closed.