Serhs Food col·labora en l’innovador programa contra la desnutrició en infants amb afectacions neurològiques severes

El Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació Maresme i l’Ajuntament de Mataró impulsen un innovador programa integral de tres fases amb l’objectiu d’evitar la desnutrició d’infants i adolescents amb afectacions neurològiques severes que pateixen disfàgia i que, com a conseqüència, tenen problemes per menjar i beure amb normalitat, fet que afecta la seva salut i qualitat de vida.

SERHS Food col·labora en aquest projecte integrant-se en la prova pilot que s’està duent a terme a l’escola d’educació especial L’Arboç de Mataró. Aquesta prova pilot també és possible gràcies al conveni signat amb l’Ajuntament de Mataró, que aportarà 14.000 € anuals per compensar el sobrecost de l’adequació de les dietes a les necessitats dels alumnes.

El programa inclou la creació de dietes adaptades i segures en base a 4 perfils de pacients diferents, una intervenció per millorar la hidratació i un programa de formació per a educadors i famílies. No obstant, coneixem les diferents fases que conformen aquest innovador projecte.

 

Fase 1: recerca i diagnosi de la situació.

Tot i l’esforç dels educadors i les famílies per tal de cobrir els requeriments nutricionals dels infants i joves de l’escola L’Arboç, la dificultat que aquests tenen per empassar fa difícil el fet d’aconseguir una òptima alimentació i nutrició. Davant aquesta realitat, el primer objectiu del projecte va ser realitzar un estudi i avaluar la situació.

L’estudi realitzat el 2019 mostra que el tots els alumnes presentaven disfàgia, el 89% presentava dificultats en el creixement, el 55% un pes baix i el 70% estaven deshidratats.

Per desenvolupar aquest projecte ha estat fonamental fer un estudi de recerca previ per mesurar la dimensió del problema i establir les necessitats nutricionals dels alumnes de l’escola en funció de l´edat i l’estat nutricional en base a 4 fenotips diferents. Tot això ens ha permès comprovar que l’afectació és molt àmplia i que el problema no només és la seva alimentació, sinó també la seva hidratació.”, afirma Pere Clavé, director acadèmic, de recerca i d’innovació del CSdM.

 

Fase 2: programa educatiu

Durant l’any 2021 s’ha realitzat un programa online per formar les persones que tenen cura de l’alumnat, tant a l’àmbit escolar com al domicili, així com a les famílies.

Cristina Carol directora de l’escola d’educació especial L’Arboç de la Fundació Maresme explica que “Com més sabem sobre disfàgia, més ens adonem de la incidència que aquesta malaltia té en una escola com la nostra, i més conscients som del seu impacte en la salut del nostre alumnat, tots amb grans afectacions neurològiques. En conseqüència, és clau que la comunitat educativa conegui la disfàgia i sàpiga com actuar al respecte. Per això, valorem molt positivament aquesta intervenció integral del CSdM per ajudar a millorar la salut i qualitat de vida del nostre alumnat”.

 

Fase 3: menjador escolar adaptat

Aquest curs el menjador de l’escola L’Arboç està en procés per arribar a la Triple Adaptació de la Dieta (TAD), que consisteix en adaptar a les diferents necessitats de l’alumnat les calories i proteïnes dels plats, així com la seva viscositat i textura, tot potenciant les qualitats organolèptiques per fer-los saborosos i atractius.

SERHS Food, que ha treballat juntament amb el CSdM, ha sigut l’encarregat del desenvolupament i la preparació d’aquests plats.

 

Aquest programa d’intervenció integral en una escola amb alumnes amb discapacitat neurològica servirà com experiència pilot per poder després implementar el sistema en altres centres.Creiem que és un problema molt més estès del que pugui semblar i per això tots els procediments que hem dissenyat de forma pionera, així com el desenvolupament de les dietes adaptades, serviran també per a altres escoles en situacions similars”, afirma Pere Clavé.

Raimon Bagó, director general de SERHS Food comenta que “el nostre objectiu principal ha estat sempre la satisfacció individual dins la restauració col·lectiva. El que comporta l’adaptació de l’alimentació a cada persona, una a una, segons les seves necessitats. En aquest cas encara té més importància i mostrem el nostre compromís en aquesta col·laboració”.

 

Els mitjans de comunicació també han fet ressò de la noticia. Ho podeu veure a La Vanguardia.

 

Comments are closed.